Ruta turistica spa (drum termal) Baile Herculane - 7 Izvoare
Intrare : pod uzina electrica ( DN 67 D) Iesire: Poiana Fenesan Caracter relief: pereti calcar, paduri, poieni, izvoare termale, cascada Localizare: partea stinga si dreapta a riului Cerna Lungime: 3 km Durata: 1 ½
Categorie:
Conditie fizica.: normala Fregventa turistica: maxima Izvoare termale sulf : 3 ( doua amenajate cu bazin in stinca ) Izvoare apa termala salina: 1 ( amenajat strand termal) Logistica: tinuta lejera, binoclu, harta, camera foto sau video, informatii turistice Marcaj: fara marcaj Altitudine max: Crucea Ghizelei 240 m Interes: rezervatie naturala, panorame, istoric, legende, ape termale, riul Cerna, aer ionizant. Cale de acces: drum national ( asfalt) Obiective turistice: Cascada Cernei ( artificiala), Izvorul Virtoape, 7 izvoare ( bazinele in stinca aflate in aer liber), Strandul 7 Izvoare, Crucea Ghizelei, urmele drumului din perioada austro - ungara. Zona turistica: 7 Izvoare Cazare: Hoteluri, pensiuni in Baile Herculane sau in campinguri (3) - 7 Izvoare ( mai sus de terasele turistice cu 10 m (2), in Poiana Fenesan (1). Gastronomie: minuturi, fastfud, majoritatea alimentelor la gratar (terasele gradinilor de vara din zona 2) Ruta turistica nr: 1 Parcare: in drepatul fiecarui obiectiv turistic
Detalii:
Ruta turistica este foarte interesanta si accesibila pentru toata lumea. Pe parcursul traseului turistic puteti vedea obiective: arheologice, termale, panorame. Intrarea in traseu este linga podul din apropierea uzinei electrice si merge pe varianta drumului national spre Valea Cernei in stinga. De la pod dupa 900 m se ajunge la Cascada Cernei ( o casacada artificiala prin care riul Cerna a fost barat cu un dig fiind drenat pe un canal pentru uzina elctrica acum 60 de ani). Acest canal este o alta ruta turistica. Cind riul Cerna este foarte mare, trece peste dig formind cascada. De la cascada mai sus cu 600 m se ajunge la Izvorul Virtoape. De aici se vede direct in sus peste riu panorama Sfinxului lui Hercules. Mai sus de izvor dupa 500 m se ajunge la primul izvor termal ( sulf). Acesta se afla in stinga linga sosea. Izvorul este amenajat cu un bazin in aer liber avind temperatura de 42°. Foarte multa lume vine aici. Putin mai sus sub pod cu 100 m se gaseste cel de-al doilea izvor termal. acesta fiind si locul stiut de 7 Izvoare Calde din Valea Cernei. In aceasta zona turistica se gasesc citeva gradini de vara si doua campinguri. Continuind ruta se ajunge la bifurcatia drumului national cu unul aditional care o ia in stinga. Acesta duce sub barajul de la Prisaca. Se continua pe acest drum 100 m si se ajunge la strandul termal in aer liber alimentat permanent dintr-un izvor cu salina( nu contine sulf). Linga riu deasupra peretelui de stinca ( apropae de strand) se afla Crucea Ghizelei. Tot acest traseu merge pe sau paralel cu vechiul drum construit de austrieci. Aceasta ruta turistica a fost pe vremea austriecilor una dintre cele mai frumoase din Valae Cernei.
Baile Termale
Apele termale la romani erau inchinate lui Hercules, fiul lui Jupiter si al unei muritoare . personaj mitic, in viata erou si dupa moarte zeu , insurat in Olimp cu Hebe , zeita tineretii era simbol al puterii , patron al sporturilor , gladiatorilor si protectorul apelor termale. Cultul lui Hercules era adinc inradacinat in constiinta romanilor . Pentru ei era Hercules sanctus cel mai popular dintre eroii mitologiei antice . Stim aceste lucruri datorita pieselor arheologice numite tabule votive gasite in sapaturile facute . In cei peste 160 de ani de stapinire romana , termele lui Hercules au fost cunoscute in tot imperiul . Veneau aici tot felul de oameni dar in special aristocrati care au introdus cultul balnear , mult apreciat la Roma si care a ramas pina astazi.
La inceput , apa termala era folosita la spalatul pe miini , fata si picioare . A urmat faza de spalare pe tot corpul intro incapere situata linga bucataria casei numita lovatrina , astfel putem spune ca s-a inventat camera de baie.In timp s-a trecut de la baile private simple , la baile publice inzestrate cu instalatii tot mai complexe care impresioneaza si astazi.. Descoperirea a unor noi izvoare termale in Valea Cernei a fost privita cu mult interes la Roma .
In apa termala de la Herculane se gasesc saruri minerale sub forma ionilor iar continutul radioactiv face posibila tratarea multor boli fie prin ameliorare sau vindecare completa.. O cura normala pentru tratament trebuie sa dureze 18 zile , pe un timp de 3 ani. La fiecare intrare in bazin primele 10 min sint cele mai importante dupa care scoateti usor corpul in afara apei pina in dreptul inimii apoi mai puteti sta maxim 10 min. Eficient ar fi sa respectati tratamentul specialistului si anume sa reusiti cele 18 zile sa le duceti la capat decit sa incecati pe cont propriu de a efectua propria dumneavoastra reteta de tratament comprimind numarul de zile stind foarte mult peste timpul indicat de medic. Aceste lucruri nu va pot ajuta prea mult din contra produceti o suprasolicitare a organismului aparind alte probleme desi la inceput o sa simtiti o ameliorare si o stare de bine.
Indicatii terapeutice:
afectiuni ale aparatului respirator, laringo - traheite, bronsite cronice, silicoze.
boli ale aparatului locomotor si al sistemului nervos periferic: reumatism cronic inflamator
Energizarea - fluxuri de energie care se schimba tot la deplasarea dintrun loc in altul
Baile cu aerosoli
Baile galvanice
Primul lucru dupa ce veniti la Herculane si sinteti cazati, deschideti geamurile larg si lasati-le asa toata perioada sederii dumneavoastra. Este pacat sa nu profitati la maximum de aerul curat si ozonat al acestei zone. Concluzia o sa o trageti singuri la plecare.