Home
Băile Herculane
Valea Cernei
Zone turistice
Obiective  turistice
Trasee turistice
Circuite turistice
Turism ecumenic
Legende
Sănătate
Pescuit  sportiv
Sport
Informaţii turistice
Turism
Logistică
Video
Hartă
Links
Contact
Cazare


simbol stporturi nautice  Alpinism
Valea Cernei este paradisul rutelor alpine din sudul Romaniei. Aici se poate practica orice stil de escalada , incepind de la cel clasic ajungind pina la cel extrem Peretii de calcar sint bogat concretionati in alveole si fisuri care permit diverse tehnici de escalada. Cele mai importante zone pentru alpinism se gasesc in general aproape de Herculane. Peretii sint foarte apropiati de drum nefiind nevoia  de a urca  mult. ( Peretele Haiducii , Hercules) . Sint zone unde trebuie urcat pe poteca ( Cariera, Amfiteatru, Crucea Alba, Munk). Inaltimea medie a peretilor este de 80 m . Sint localizate peste 260 de rute pentru escalada. Gradul de difilcultate variind de la 2a ( scala franceza ) pina la 10b . In amonte de Baile Herculane pe cursul vaii Cernei mai sint peretii Magnoliei, Cociu, Inalat, Vinturatoarea, Prisacina, Bobot. Acesti pereti sint situati in zone salbatice, in rezervatii naturale avind un regim strict de protectie.
Romania a avut si are o buna scoala de alpinsm incepind cu renumitul profesor Emilian Cristea si continuind pina in ziua de azi cu Ticu Lacatusu. Multi alpinisti romani care si-au adus contributia la dezvoltarea acestui sport au batut majoritatea rutelor in Valea Cernei cum ar fi : Seracim, Gelu Ionescu, Cozanu Aurel, Balmezu. Sint multe rute de escalada ramase de la diferite competitii care sau tinut aici in decursul timpului. In momentul de fata au fost pitonate rute noi cu un grad mare de difilcultate dar mai scurte amenajate de catre Alternative Timisoara ( Peretele Inalat, Munk sau Bobot).

simbol standardRafting
Riul Cerna are de la izvoare la varsarea sa in Dunare 74 Km. Pe parcursul acestui riu se afla construite doua baraje . Unul linga izvoarele Cernei ( Lacul lui Iovan) si altul in apropiere de Herculane in amonte la Km 5 ( Lacul Prisaca). Intre aceste doua lacuri de acumulare se pot practica sporturi nautice. Cerna este foarte rapida si are un debit crescut Primavara. Acest sport este aici pe riul Cerna la el acasa. Sint foarte multe saritori, cascade, care pun probleme chiar si celor initiati.Un asemenea traseu pentru rafting a fost amenajat la Km 36. Se tin anual etape de rafting unde participa echipe sportive din Ungaria , Cehia, Germania, Austria. Pentru cei care  practica acest sport din pasiune exista in aval de Barajul Prisaca ( Km 5) o portiune din riu destul de lunga (10 Km) unde se poate intra . Apa riului este mare pe tot parcursul anului,cu puncte si grade de difilcultate deosebita (cascade, saritori ). Riul Cerna este pe primul loc pentru acest sport de echipa in topul riurilor din Romania. Pentru practicare acestui sport va trebui sa stiti sa inotati foarte bine iar ca echipament sa fiti dotati cu barca pneumatica foarte buna, costum neopren, casca de protectie, vesta de salvare si beneinteles multa adrenalina.

simbol off road, enduroEnduro, Off Road
Harta  turistica  offroad, enduro Carpati Valea Cernei
Detalii:
Baile Herculane - Birza(Toplet) - Rezervatia Domogled - Balta Cerbului - Gornenti - Costesti - Balta -
Izverna - Godeanu de Munte - Valea Cernei
Drum forestier pina in Balta Cerbulu. Portiunea Balta Cerbului - Gornenti are difilcultate mare .Este cea mai frumoasa si spectaculoasa ruta turistica din zona. Panorama , obiectivele turistice , pitorescul zonei o sa va taie rasuflarea . Acest circuit turistic este cautat de catre turistii straini din Germania, Cehia, Austria ,Ungaria , Olanda . O buna parte a circuitului turistic se desfasoara la altitudine, in golul de munte. Drumul merge chiar pe creasta versantilor, pe vechea granita austro-ungara. Intrarea in circuit fiind in Baile Herculane pe ruta turistica spre Sfunxul Banatean sau din comuna Birza de pe drumul european DN 6. O varianta pentru intoarcere poate fi si prin satul Podeni - Ilovita - Orsova - Baile Herculane

simbol standard   speologieSpeologie
In Valea Cernei si zonele limitrofe sint localizate peste 300 de pesteri. Printre cele mai importante
sint Pesterile Topolnita si Epuran care intr-un top mondial sint clasate in primlele 10 pesteri ca frumusete. In Valea Cernei sint localizate Pesterile Selitrari, Ion Birzoni, Serban, Soroniste, Gaura Ungurului, Ursilor, Haiducilor. Toate aceste pesteri sint fosile si au o marime medie . Cea mai frumoasa si interesanta pestera este Ion Birzoni, formata la baza cascadei Scarisoara. In anul 1982 pestera a fost inchisa pentru a fi protejata . Pestera Selitrari este partial inchisa dar pentru turism exista o portiune din pestera destul de lunga in care se pot vedea multe din comorile ei. In momentul de fata se presupune ca in Domogled s-ar afla cel mai mare carst din Romania. Profesorul Ion Povara cerceteaza de multi  ani  aceasta varianta. Pestera de la Despicatura ( o pestera termala subacvatica) a fost descoperita si cercetata de catre Cristian Lascu si Ion Povara. Aici sau descoperit microorganisme care pot rezista in conditii severe de viata. In Valea Cernei  a fost şi  Emil Racovita pentru a cerceta  Peştera Mare de la Soroniste .
                                                             Cataratori germani in Valea Cernei

                                                                Copyright ©  Carpati  Valea Cernei

Top