Cheile Jelarau sint mai mici ca dimensiune dar prin amplasamentul lor in padurea de fag din Domogled au un farmec aparte . La capatul lor se afla un izvor carstic cu acelasi nume , Izvorul Jelarau. Aici s-a amenajat un refugiu pentru turisti de catre rangerii parcului. Din acest punct se urca spre Virful Suscu 1200 m . Tot de aici se ajunge in Poiana Musuroaie sau la Avenul din Domogled 18 m adincime .
Crucea Alba este un obiectiv turistic de referinta pentru statiunea Herculane . Crucea se afla pe un pinten de stinca la altitutidinea de 560 m . De aici se poate observa intreaga panorama a statiunii si o parte a vaii Cernei ( Platoul Coroninii ,Virful Poiana cu Peri 800 m Virful Elisabeta , riul Cerna ) . De aceasta cruce se leaga o frumoasa legenda .
Pestera lui Serban o pestera fosila cu o galerie tunel de 20 m . Interesant este stilpul in forma unor teancuri de farfurii de la intrare prin unirea in timp a unei stalactite cu o stalagmita . Si aceasta pestera are o legenda interesanta legata de numele ei .
Poteca Pisicii merge chiar pe muchia Domogledului avind belvederea libera in toate partile . Virfurile Domogledul Mic 800 m si Mare 1150 m .
Pestera Tatarczi este o pestera de referinta pentru zona . Se afla chiar in centrul rezervatiei Domogled bine ascunsa intr-un tanc de stinca fiind gasita foarte greu de catre turisti . Nu are marcaj turistic datorita faptului ca se afla chiar in inima rezervatiei . Este formata dintro galerie tunel 60 m cu un portal imens in apropierea Putului Mare 30 m adincime . De remarcat aici perlele de pestera ( unicat in pesterile din Valea Cernei ) cit si resturi de oase ale ursului de pestera . Pestera a fost cartografiata integral de catre Emil Racovita .
Peretele Amfiteatru , locul din vecinatatea statiunii cel mai cautat de alpinisti sau Degetul lui Hercules ( acest obiectiv turistic se observa cu ochiul liber numai dupa - amiaza ) . Pestera Alunul Impletit , Cheile Tatarului , Pepiniera Parcului din Domogled . Carstul Varnite - Izvorul lui Babescu (se presupune ca ar fi cel mai mare carst din Romania ) . Si in momentul de fata se fac cercetari pentru a se delimita clar zona .
Cheile Corcoaiei lungi de mai bine de 200 m , declarate monument al naturii impreuna cu o suprafata de 10 ha sint unice in felul lor . Cerna a curs cindva pe aici printr-un tunel care prabusindu-se a format peretii ce se apleaca deasupra apei parca sa-si dea mina , pe alocuri distanta dintre ei nu depaseste 5 m . Aici riul Cerna a taiat vertical stinca , sapind un tub circular , despicat sus pina jos . Tot aici se vede in stinca urma de picior a lui Hercules .
Avenul lui Adam - coborind cu echipament speologic cei 11 m ai avenului patrundem in sistemul de galerii si salii dificil de explorat din cauza cantitatii mari de guano de liliac si a temperaturii ridicate ( in jur de 30°C atit iarna cit si vara in Sala cu Guano si pina la 40°C in galeria cu aburi). Aceasta pestera incalzitade aburii ferbinti veniti din adincuri ,contine concretiuni unice printre care stalactite gelatinoase care penduleaza la suflul aburului . Din cauza conditiilor de pestera tropicala (punga de aer cald si umed si depozitmasiv de guano de liliac) s-a dezvoltat pe acest guano o fauna in care domina speciile de acarieni ( dintre care unele noi pentru stiinta descrise aici) .Fauna cavernicola , cantonata numai in anumite zone ale pesterii ,contine specii de paianjeni si de izopode trogloblonte. Avenul este protejat fiind declarat monument al naturii ,accesul fiind restrictionat.
Poiana Bendina - Cheile Prisacinei . Este un traseu turistic nou, propus de Carpati Valea Cernei . Poteca coboara paralel cu Valea Cernei, trece pe deasupra catunelor din zona si coboara in Cheile Prisacinei . Traseul este foarte frumos datorita panoramei si obiectivelor turistice de aici : Peretele Selitrari, panorama Cheilor Prisacinei , Pestera Selitrari, Pestera Ursilor, Cheile Prisacinei, Obeliscul din Prisacina, cascadele de pe piriu, vegetatia etc. Traseul se face numai cu un ghid profesionist . (descriere detaliata , vezi info salvamont din site).
Platoul Coroninii . Pe Platoul Coroninii a existat un observator belvedere chiar in locul in care se afla acum releul de televiziune si a functionat intre anii 1892 - 1945 . Numele acestuia era Observatorul Coronini . A fost construit din piatra si lemn avind o inaltime de 10 m . De aici se putea observa peste padure panorama statiunii si o parte din Valea Cernei in amonte si aval . Linga observator exista amenajat un restaurant si o soina , adapost pentru cai , folositi pentru plimabarile pe potecile din parcul Szelesz . Acum se mai vad doar ruinele acestuia si pomii (carpen ) care au fost plantati pe vremea aceea in jurul restaurantului . In timp a fost folosit de localnici ca adapost pentru animale . Poteca amenajata prin padurea de stejar incepe din dreptul blocului IF-lui de pe strada Zavoiului . Este una dintre cele mai frumoase zone fregventata de turisti mai ales de turistii straini si iese chiar in dreptul observatorului in Platoul Coroninii .
Cascada Cernei aici se afla un stavilar apa fiind drenata pe un canal al uzinii electrice din Herculane . Pe marginea acestui canal a fost amenajata o ruta turistica .
7 Izvoare Calde - strandul termal cu acelasi nume
Lacul de acumulare Prisaca - agrement cu barca sau pescuit .
Cascada Scarisoara . Primavara se poate observa cel mai bine cind precipitatiile sint abundente . Cascada cade in doua trepte de la peste 200 m inaltime facind un zgomot asurzitor .
Peretele Piatra Puscata cu drumul sapat in stinca de catre austrieci pentru patraulele graniceresti .
Izvoarele de apa plata isi au originea din Pestera Izverna traverseaza intregul masiv muntos aproape 40 km si sint izvoare carstice . Cind sint precipitatii debitul acestora creste ajugind la jumatate din debitul riului Cerna
Cascada Mosului se afla in Peretele Inalat . Poteca incepe din dreptul barajului de la Prisaca si urca in serpentine prin pereti paralel cu cascada avind in stinga panorama vaii Cernei apoi intra in bifurcatia rutei Fintina Mosului - Traseu ( vechea zona de granita austro-ungara) - Valea Piatra Vinata - sat Gornenti sau Fintina Mosului - Balta Cerbului . La intoarcere se poate cobori si pe traseul Fintina Mosului - piriul Rosetu . Exista pericolul de ratacire daca nu cunoasteti bine zona . Potecile se intersecteaza intre ele si marcajele sint foarte rare . Este un traseu turistic nou propus de Carpati Valea Cernei .
Cheile Bobotului unde se afla si cascada Bobot pe riul Cerna . Riul a fost barat de o stinca peste care trece apa formind cascada . Cascada este mai interesanta cind debitul riului este mare , mai ales primavara . La capatul cheilor se gaseste Poiana Bobot .
Lacul lui Iovan - lacul de acumulare este folosit ca baza de agrement pentru pescuitul la pastrav iar din punct administrativ apartine de Judetul Gorj . Izvoarele carstice ale Cernei - cele mai mari izbucuri din Romania avindusi originea din Retezat
Toate aceste obiective turistice se afla in imediata apropierea a soselei si pot fi usor observate si din masina .In curind va fi terminata complet soseaua turistica dintre Baile Herculanesi Petrosani care leaga regiunea turistica a carstului banatean de cea a Retezatului dind posibilitatea unor excursii printr-o regiune deosebit de pitoreasca si cu mari variatii de peisaj . Aceasta ruta este folosita si ca traseu enduro in continuare din Valea Cernei - Cimpul Lui Neag (Pentru enduro se poate intra in traseul nr 1 Baia de Arama - Izverna - Balta - Costesti - Gornenti - Balta Cerbului - Domogled - Birza - Baile Herculane Retezat) - Petrosani sau tur circuit turistic cu intoarcere în Baile Herculane prin Tg Jiu - Baia de Arama - Valea Cernei (Cheile Bobotului) - Baile Herculane .